četrtek, 1. februar 2018

E-6 PEŠ POT 2015 FINSKA od KILPIŠJÄRVIJA do POLOJOENSUU (4 dni) 150 Km


E-6 PEŠ POT 2015 FINSKA od KILPIŠJÄRVIJA do POLOJOENSUU (4 dni) 150 Km.




        Prvi dnevi na Finskem, niso prijetni ,saj nenehno dežuje v presledkih, sama narava-naseljenost ni ravno v prid za pohodništvo,kod ga imava midva v načrtu in ga tudi aktivno uresničujeva. V Kilpišjärviju sva zastonj iskala markirano pot E- 6 . Tudi na recepcijah ,kjer sva spraševala nama niso vedeli nič povedat o tem. Zato bova tudi drugo leto dopust, namenila hoji s severa, proti jugo Finske. Najina pot bo potekala po manj prometnih in kolesarskih cestah, ki si jo bova sama začrtala, tako se bova izognila, neprijetnostim,kot so:

                                                     Prehranjevanje
                                                    Prenočevanje
                                                   Iskanje poti
                                                   Vzdrževanje pohodniških poti

     Sama tla v Skandinaviji so itak zelo močvirna z dosti vode- jezer-potoki in če ni dobro urejena in označena pot, hitro zaideš v težave.





              30.07.2015     Četrtek    od KIlpišjärvija   do bližine Ropinalmija  54  Km.

     Vstaneva pospraviva, zunaj dežuje. Odideva na bogato založen zajtrk. V skrbeh sva zaradi denarja, Romana pokliče v Avstrijo na svojo banko. Dobo odgovor, da z njihove strani vse pravilno deluje.  Odideva  do hotela in naselja Kilpišjärvi, do sem je skoraj 10 Km. Tu Nama uspe priti gotovine samo si vzamejo gospodje 5 % provizije, tako nama" ukradejo" 50 evrov . Kljub temu sva zadovoljna in mirna ena velika skrb manj.Tu si tudi kupiva novi palerini, in še nekaj hrane za slabe čase. Potem sledi hoja ves dan . Enolična dolgočasna pokrajina, če stopiš s ceste si v vodi. Močvirno okolje ne prizanese tudi cesti, ta se na več odsekih pogreza in jo sproti obnavljajo. Tako hodiva do 22 ure. Dež je  padal ves dan v presledkih, ko Romana postane utrujena, postaviva šotor, še nisva gotova zopet dežuje.

                 31.07.2015   Petek     --------- do kampa  Maunu     44 Km.

   Počakava, da preneha deževati, nato na hitro pospraviva. V rahlem rosenjo se odpraviva naprej. Po dobri uri hoje prideva do mesta,kjer sva mislila sinoči prespat. Tukaj sta dve ženski res nudili jesti in sobe za prenočevanje. Bil je dobro urejen kamp. Dobro naložena se odpraviva naprej. Vreme je še vedno deževno. Popoldan se za kratek čas zjasni,midva prideva do nekaj hiš. Ob eni se na terasi sezujeva in odpočijeva pol ure. Hiše so seveda prazne.Zvečer Romano ,kar na enkrat začne boleti pod kostnica, to tako močno ,da sva morala počivat vsakih sto metrov . Na srečo nisva bila daleč od kampa, ko sva videla tablo, ki je objavljala kamp sem odšel pogledat naprej, kako daleč je še do kampa. Obenem sem se vrnil brez svojega nahrbtnika in potem odnesel del poti Romaninega. Najela sva hiško za 50 Evrov. Oskrbnica je nama prodala dva sendviča in kokakolo. Tako sva lahko pozabila na Romanino bolečo nogo ,jaz sem obesil na sušenje mokro opremo, skuhala sva si tudi večerjo. V bližini najine hiške sta bila v ograji zaprta dva mlada jelena, ki sta zelo rada pojedla brezovo listje.

                 01.08.2015    Sobota od kampa Mauno  do Kaaresuvanta   13 Km.

     Danes pozno vstaneva saj je Romano strah, da bi jo zopet bolela noga. Počasi pripravi zajtrk, jaz pospravim opremo,ki se je sušila. Že po prvih Km. začne deževati,nato preneha,ko prideva do kampa Markina, kjer so odkrili ostanke naselbine, izkoristiva recepcijo kampa kjer sva si naročila zajtrk in še nekaj hrane za v nahrbtnik. Tukaj malo posediva, se dogovoriva o nadaljevanju poti. Pazit morava,ker avtobus odpelje dvakrat na dan do Rovaniemija in midva morava biti v ponedeljek zvečer v mestu, v torek zjutraj poletiva za Helsinki.Odločiva se da sedaj ne bova pretiravala s hojo. Opoldne prideva v majhno mesto. prvo izbereva lokal s hrano, nato greva na hrib v hotel, ki je na žalost poln. Vrneva se nazaj in v zastarelem kampu kupiva hiško. Hiška smrdi po plesnobi, iz gleda ,da sva letos prva gosta pri njej. Tako lenariva v sobi zunaj seveda v presledkih dežuje. Zvečer se vrneva v mesto nakupiva si stvari za večerjo in zajtrk. popijeva kavo kokakolo in pojeva nekaj peciva.  Zaradi slabega vremena že težko čakava zadnji dan hoje.

                 02.08.2015    Nedelja  od Kaaresuvanta do Palojoensuua     37 Km.

   Tih deževen dan se je lepo začel. Na vse zgodaj se je met hišami pasel jelen, midva sva hodila za njim in ga slikala. Nato se odpraviva v najino smer, met hojo si prepevava razne pesmi in zbijeva šale, takoj se opazi najina dobra volja, kljub dežju. Današnji dan nisva videla nobene oskrbovalne točke ob poti, razen dve starejši ženski sta se trudili, z reklamo privabit čim več gostov v svoj "lokal". Dalo se je dobiti tudi nekaj Finske- Laponske hrane in pijače. Imeli pa sta veliko prodajo raznih spominkov. Dež večkrat preide v rosenje in še to večkrat preneha. Po 20 Km postaja Romana utrujena jaz pa rahlo naveličan enolične poti.  Tolaživa se,da v Palojoensuu ni daleč, da bova v kampu najela boljše prenočišče kot sinoči.
 Daleč pred krajem se začne kolesarska steza. Nestrpno si ogledujeva in iščeva tablo, ki bi označevala kamp. Na koncu ugotoviva, da kamp ne obstaja več. Usedeva se pred cvetličarno, se malo od dahneva pojeva nekaj sladkarij. Vprašava domačina o kampu, pove, da tukaj ni prenočišč, ponudi nama svoje dvorišče, da postaviva šotor.
Nakar nama svetuje, da greva po cesti naprej do poslopja kjer so včasih bile na oddajo sobe. Ko sva prišla do te hiše, je naju že čakala gospa ,ki jo je po telefonu obvestil "sosed". Pove nama, da lahko prenočiva v hiši, žal pa so razbite okne in ostalo, seveda Romane ne bi spravil niti mrtve v tako razdejanje. Prijazna  ženska naju povabi v svoje
stanovanje, išče nama prenočišče. Na koncu se dogovorimo, da naju odpelje v Muonio 50 Km. daleč. Tam so bili na razpolago hoteli in kamp. Prijazni domačinki dam 50 Evrov. Romana ji pokloni svoje uhane, ker jih je prej že dvakrat pohvalila. Tudi tukaj je bil hotel zaseden , v kampu kupiva veliko hiško  (90 Evrov). Gospa je dodala nekaj popusta. Bila sva zadovoljna, v čisti lepi sobi,kjer sva imela na razpolago tudi savno, ki pa jo na Finskem nisva izkoristila.

                    03.08.2015   Ponedeljek

      Hoja je zaključena sedaj čakava na 13 uro, ko odpelje avtobus v Rovaniemi, tam pa z letalom domov.  Med vožnjo na avtobusu nestrpn
o štejeva, hotele ali bilo kaj podobnega, kar bo nama naslednjo leto prišlo prav.V Levijo,kjer poteka tekma svetovnega pokala,se avtobus ustavi za nekaj časa. Tukaj bi bilo možno najeti nočitev in hrano. Videla sva do Rovaniemija zelo malo koristnih objektov. V Rovaniemijo ne smeva ostati ponoči na letališču, zato naju taxi odpelje spat v vas kjer domuje
Božiček. Celotna vas in soba je bilo večinoma v
rdeči barvi. Zjutraj naju taksi odpelje na Letališče imela sva polet 5.40 h. za  Helsinki,Munchen, Dunaj,Celovec. Drugo leto naju čaka naporna etapa. V drugi polovici dopusta pa že tudi nekaj nočne teme. Saj tukaj poteka polarni pas in se stemni za eno uro.




               
     
             









1 komentar: